Motorrijtuigenbelasting campers
Op Prinsjesdag 19-9-2023 is bekend geworden dat er plannen zijn om het kwarttarief aan te passen. Of dit daadwerkelijk (volledig) doorgevoerd wordt is afwachten. De plannen moeten nog door de 1e en 2e kamer.
Het kabinet wil het bezit van een camper duurder maken. Eigenaren van campers krijgen dan een verhoogde motorrijtuigenbelasting. Momenteel betalen zij slechts een kwart van het standaardtarief, maar dit zal dan stijgen naar de helft. Een verdubbeling van de wegenbelasting dus. Deze verandering is aangekondigd in het Belastingplan dat door het kabinet is gepresenteerd op Prinsjesdag.
Daarnaast worden ook belastingvoordelen voor oldtimers en autobussen die op LPG rijden minder aantrekkelijk.
Andere regels MRB
De MRB blijft wel voordeliger voor een camper ten opzichte van een personenauto. Het verschil komt doordat campers doorgaans minder worden gebruikt. Daarom geldt er voor campers een gunstiger tarief voor de wegenbelasting. Het specifieke tarief voor campers is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gewicht van de camper, de woonplaats, het type brandstof en de CO2-uitstoot. Het verzekeren van een camper is altijd verplicht, tenzij de camper geschorst is. Het schorsen van een camper voor financieel voordeel is echter niet altijd nodig, omdat je kunt profiteren van korting op de motorrijtuigenbelasting. Hieronder lees je hier meer over.
Wanneer betaal je wegenbelasting?
Wanneer je een camper op naam krijgt, dan betaal je wegenbelasting. De wegenbelasting geldt voor campers tot 40 jaar oud. Je kunt het wegenbelastingtarief wat je moet betalen, berekenen op de website van de belastingdienst. Een camper ouder dan 40 jaar oud is een oldtimer camper en dan hoef je geen (meer) wegenbelasting meer te betalen. Je ziet dit vaak terug in de vraagprijs van een camper, is een camper goed onderhouden en ouder dan 40 jaar dan is de aanschafprijs van deze campers vaak hoger.
3 tarieven wegenbelasting Camper:
- Geen wegenbelasting voor campers van 40 jaar en ouder;
- Het kwarttarief voor campers tot 40 jaar oud;
- Het half tarief, dit geldt voor campers die bedrijfsmatig worden verhuurd.
Het kwarttarief wordt dus wellicht gelijk getrokken met het tarief voor verhuur. Het kwarttarief geldt nu nog voor alle particulieren en houdt in dat je over een periode van 4 aaneengesloten tijdvakken (dus 1 jaar) maar één tijdvak motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Dit is gunstig, omgerekend betaal je door het kwarttarief dus 75% minder wegenbelasting voor je camper dan voor een soortgelijk voertuig zoals een bus.
Bezit je de camper zakelijk en verhuur je de camper bedrijfsmatig? Dan geldt er nu al een half tarief. Dit houdt dus in dat je over een periode van 4 aaneengesloten tijdvakken (dus 1 jaar) maar twee tijdvakken motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Daardoor betaal je dus 50% minder wegenbelasting voor je camper.
Ombouw en inrichting eisen camper
Om gebruik te kunnen maken van dit speciale wegenbelastingtarief voor campers moet allereerst op deel I van het kentekenbewijs staan dat het om een kampeerauto gaat. Ten tweede moet de camper aan de zogenaamde inrichtingseisen van de Belastingdienst voldoen.
Opmerking: We adviseren om de meest recente informatie en regelgeving te raadplegen bij de relevante instanties, zoals de Belastingdienst, voor specifieke details met betrekking tot de wegenbelasting en motorrijtuigenbelasting voor campers. Je kunt geen rechten aan deze informatie op deze pagina ontlenen.
Is schorsen van een camper een goed idee?
Als camper eigenaar kijk je hoe je kosten kunt besparen door bijvoorbeeld de camper tijdelijk te schorsen. Door te schorsen hoef je over die periode geen wegenbelasting te betalen. En als de camper toch in de stalling moet in de winter. Dit is ook de reden dat veel camperliefhebbers hun camper tijdelijk schorsen. Dit is alleen verstandig als je van tevoren weet dat je de camper gedurende een langere periode niet zult gebruiken, zoals in de wintermaanden. Het is echter belangrijk om op te merken dat als je ook de camperverzekering stopzet, je mogelijk kosten moet betalen als er iets met de camper gebeurt, bijvoorbeeld brandschade tijdens de stallingsperiode. Denk hier dus goed over na!
Houd er ook rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het schorsen van de camper. Tijdens deze schorsingsperiode is het echter wel toegestaan om de weg op te gaan, bijvoorbeeld voor het laten keuren van de camper voor de APK. Het schorsen van de camper is over het algemeen een eenvoudige procedure en kan worden gedaan bij een PostNL postkantoren of bij de RDW.
Verzekeringsplicht
Het is het niet nodig om de camper te schorsen als je de camper gebruikt. Is de camper echter door restauratie een paar jaar buiten gebruik dan kan het wel voordelig zijn om de camper te schorsen. Tijdens schorsen heb je ook geen verzekeringsplicht. Echter is het in sommige gevallen wel verstandig om je camper verzekerd te houden, ondanks dat de camper geschorst is. Als je de camper alleen WA verzekerd hebt, dan kan je de verzekering stopzetten. De WA verzekering biedt namelijk alleen dekking voor schade aan derden en gezien je met een geschorste camper niet de weg op mag, is deze verzekering dan niet nodig.
Maar als je een beperkt of volledig casco dekking hebt? Ons advies is dan om de camperverzekering wel door te laten lopen. De camper is geschorst, dus je hebt geen dekking meer als je met de camper gaat rijden. Met de beperkt en volledig casco dekking krijg je daarentegen ook een uitkering wanneer de camper in brand vliegt of gestolen wordt. Óók als de camper geschorst is. Om die reden adviseren wij om bij een beperkt of volledig casco dekking de geschorste camper in de verzekering te houden.
Lees ook alles over de roettax
Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Kijk dan even verder op onze website en bereken de camperpremie.