Wegenbelasting Camper

Schorsen Camper een optie?

Als camper eigenaar kijk je hoe je kosten kunt besparen door bijvoorbeeld de camper tijdelijk te schorsen. Door te schorsen hoef je over die periode geen wegenbelasting te betalen. En als de camper toch in de stalling moet in de winter… Is het verstandig om de camper te schorsen? En hoe zit het dan met de verzekering? Is de camper wel verzekerd voor storm en brandschade? Hierover lees je meer in dit blog.

Wegenbelasting camper

De regels voor de wegenbelasting camper zijn afwijkend ten opzichte van personenauto’s. De reden hiervoor is dat campers doorgaans maar enkele maanden per jaar worden gebruikt, daarom hebben campers een gunstiger tarief voor de wegenbelasting. De afwijkende regels van dit campertarief zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het hangt namelijk af van het gewicht van je camper, je woonplaats, soort brandstof en co2 uitstoot. Een camper verzekeren is ten alle tijde verplicht, met uitzondering als een camper is geschorst. Een camper schorsen voor financieel voordeel is niet altijd nodig omdat je gebruik kan maken van korting op de wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, waarover hieronder meer.

Wanneer betaal je wegenbelasting?

Wanneer je een camper op naam krijgt, dan betaal je wegenbelasting. De wegenbelasting geldt voor campers tot 40 jaar oud. Je kunt je wegenbelastingtarief berekenen op de website van de belastingdienst. Een camper ouder dan 40 jaar oud is een oldtimer camper en dan hoef je geen (meer) wegenbelasting meer te betalen. Je ziet dit vaak terug in de vraagprijs van een camper, is een camper goed onderhouden en ouder dan 40 jaar dan zijn ze vaak duurder in aanschaf.

3 tarieven wegenbelasting Camper:

  • Geen wegenbelasting voor campers van 40 jaar en ouder;
  • Het kwarttarief voor campers tot 40 jaar oud;
  • Het halftarief, dit geldt voor campers die bedrijfsmatig worden verhuurd.

Voor ons is het kwarttarief interessant. Het kwarttarief geldt voor alle particulieren en houdt in dat je over een periode van 4 aaneengesloten tijdvakken (dus 1 jaar) maar één tijdvak motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Dit is erg gunstig, omgerekend betaal je door het kwarttarief dus 75% minder wegenbelasting voor je camper dan voor een soortgelijk voertuig zoals een bus.

Heb je de camper zakelijk en verhuur je de camper bedrijfsmatig? Dan geldt er een half tarief. Dit houdt dus in dat je over een periode van 4 aaneengesloten tijdvakken (dus 1 jaar) maar twee tijdvakken motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Daardoor betaal je dus 50% minder wegenbelasting voor je camper.

Ombouw en inrichting eisen camper

Om gebruik te kunnen maken van dit speciale wegenbelastingtarief voor campers moet allereerst op deel I van het kentekenbewijs staan dat het om een kampeerauto gaat. Ten tweede moet de camper aan de zogenaamde inrichtingseisen van de Belastingdienst voldoen.

Verzekeringsplicht

Het is het niet nodig om de camper te schorsen als je de camper gebruikt. Is de camper echter door restauratie een paar jaar buiten gebruik dan kan het wel voordelig zijn om de camper te schorsen. Tijdens schorsen heb je ook geen verzekeringsplicht. Echter is het in sommige gevallen wel verstandig om je camper verzekerd te houden, ondanks dat de camper geschorst is. Als je de camper alleen WA verzekerd hebt, dan kan je de verzekering stopzetten. De WA verzekering biedt namelijk alleen dekking voor schade aan derden en gezien je met een geschorste camper niet de weg op mag, is deze verzekering dan niet nodig.

Maar als je een beperkt of volledig casco dekking hebt? Ons advies is dan om de camperverzekering wel door te laten lopen. De camper is geschorst, dus je hebt geen dekking meer als je met de camper gaat rijden. Met de beperkt en volledig casco dekking krijg je daarentegen ook een uitkering wanneer de camper in brand vliegt of gestolen wordt. Óók als de camper geschorst is. Om die reden adviseren wij om bij een beperkt of volledig casco dekking de geschorste camper alsnog verzekerd te houden.

Lees ook alles over de roettax

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Kijk dan even verder op onze website en bereken de camperpremie.

de Camperverzekering Wegenbelasting Camper