Waarde camper

Als je een camper koopt komt er veel op je af. Je moet van alles regelen, waaronder de verzekering. Bij het afsluiten van de verzekering wordt je gevraagd hoe én tegen welke waarde je de camper wilt verzekeren. Op deze pagina lees je tegen welke waarde je de camper kunt verzekeren.

Waarde Camper verzekeren

Nieuwwaarde

Nieuwwaarde wordt gebruikt bij nieuwe campers. In plaats van nieuwwaarde hoor je soms ook cataloguswaarde. Dit is simpel gezegd de waarde die in de brochure staat als je een nieuwe camper uitzoekt. De catalogusprijs kun je ook terugvinden op de RDW website (fiscaal) als je het kenteken intikt van de camper. De catalogusprijs is inclusief BPM en BTW. In de meeste gevallen is de verkoopprijs van de camper hoger omdat mensen vaak extra opties en accessoires kiezen. Als je een nieuwe camper verzekert geef dan de nieuwwaarde aan inclusief extra opties en accessoires zoals bijvoorbeeld een zonneluifel. Je wilt immers alles wat je aanschaft verzekerd hebben.

Aankoopwaarde

De camper verzekeren tegen aankoopwaarde is interessant voor jonge tweedehands campers. Bewaar altijd goed de aankoopbon, zodat je bij schade bewijs hebt van het aankoopbedrag. Bij Unigarant heb je bijvoorbeeld de aankoopwaarde garantie. Je hebt dan maar liefst 3 of 5 jaar lang de garantie dat je het gehele aanschafbedrag vergoed krijgt, als de camper total loss raakt.

Taxatiewaarde

Ee camper verzekeren tegen taxatiewaarde is handig voor zelfbouw campers en oldtimer campers omdat vaak niet duidelijk is wat de exacte waarde is van de camper. Bij het zelf bouwen van een camper wordt vaak gekeken naar de dagwaarde van de bestelbus + aanschaf van materialen + overige kosten, zoals keuringskosten van het RDW en de tijd die er mee gemoeid is. Echter dit hoeft nog niet de uiteindelijke taxatiewaarde te zijn van de camper. De taxatiewaarde is in de regel wel hoger dan de dagwaarde.

Dagwaarde

De dagwaarde wordt vaak aangehouden als je een auto of camper verzekert voor beperkt casco. De dagwaarde is de waarde die een expert vaststelt als er schade is. Mocht de schade hoger zijn dan de dagwaarde dan kan de verzekeraar besluiten de dagwaarde uit te keren in plaats van het schadebedrag. Er wordt dan ook wel gesproken over technisch total loss. In dat geval kun je er voor kiezen of de camper niet te laten repareren en voor het schadebedrag een andere camper te kopen.

Restwaarde

In het geval dat de verzekeraar de dagwaarde vergoedt wordt er nog een bedrag afgetrokken, dit is de restwaarde. Een camper heeft ondanks dat deze technisch total loss is, altijd nog een restwaarde. De restwaarde is het bedrag wat een opkoper nog voor de camper wil betalen. Denk aan bruikbare onderdelen en wellicht kan de camper opgeknapt worden op voorwaarde dat de camper zodanig wordt gerestaureerd dat deze weer veilig op de weg kan.

de Camperverzekering Waarde camper