VW bus

De VW bus is ooit bedacht door de Nederlander Ben Pon

De heer Pon kreeg deze inspiratie door een op Keverbasis gemaakte bus. De Kever had al de benaming Volkswagen Type 1. De VW bus werd daarom Volkswagen Type 2.Het was een bijzonder schets welke Ben Pon senior, op 23 april 1947, maakte. De Nederlandse Volkswagen importeur voorzag een praktische bestelbus op basis van Kever-techniek, met een ronde carrosserie, de motor achterin en de cabine boven de vooras. Met de schets legde Ben Pon de basis voor de VW Transporter. Inmiddels zijn we zes generaties verder en zijn er ruim twaalf miljoen VW Bussen verkocht.

Het succesverhaal begint zoals eerder gezegd in 1947. De VW Transporter wordt in Duitsland ook wel liefkozend ‘Bulli’ genoemd. Bulli is een samenvoeging van Bus en Lieferwagen. Tijdens een bezoek van Ben Pon aan de Volkswagen-fabriek viel zijn oog op de ‘Plattenwagen’, een simpel transportwagentje met Kever-techniek. Pon ziet meteen de potentie van dit voertuig. Als zakenman wist de heer Pon dat er in Europa grote behoefte was aan dit type bedrijfswagen.

Geen goedkeuring voor Plattenwagen plattenwagen

De ‘Plattenwagen’ werd echter niet goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Dit omdat de bestuurder helemaal achter op de auto zat, vlak boven de motor. Pon werkt aan een oplossing. Tijdens zijn volgende bezoek aan de Volkswagen-fabriek schetst hij die in zijn agenda. Hij verplaatst de besturing van de Plattenwagen naar de voorkant en daardoor werd er een gesloten laadruimte achterin gecreëerd.

Schets basis voor ontwikkeling VW Transporter vw bus eerste schets

Deze schets wordt het uitgangspunt en ligt nu in het Rijksmuseum in Amsterdam. De ontwikkeling van de VW Transporter gebeurt tussen 1947 en 1949. In 1949 worden vier prototypen gepresenteerd: twee bestelbussen, een personenvariant en een Kombi. De VW Transporter komt in 1950 op de markt als Volkswagen Type 2 (de Kever is de Type 1).

De VW Type 2 kwam er in de loop der tijd in de ‘smaken’ T1, T2 (a en b) en T3. In 1981 werd de T3 ook leverbaar met een watergekoelde dieselmotor. In 1982 werd ook de luchtgekoelde benzinemotor vervangen door de watergekoelde benzinemotor.

Oorspronkelijk was de T1 alleen in het blauw verkrijgbaar. De productie van de T3 is nog tot 1992 geproduceerd in Oostenrijk. In Zuid Afrika werden er nog tot 2002 Type 3 bussen gemaakt. De T2’s werden tot eind 2013 nog gemaakt in Brazilië.

De voor en nadelen van de Volkswagen bus

Een duidelijke voordeel van de bus is dat de motor achterin zit. Dat scheelt veel herrie. Dit is tevens een nadeel, doordat de motor achterin zit is het een hinderlijke belemmering bij het laden. Een tweede voordeel is dat de onderdelen niet duur zijn. Echter komt het op plaatwerk aan en heb je zelf niet de kans om uit te deuken en te lassen, kan het alsnog in de papieren gaan lopen. Want als de klus tegenvalt kan de restauratie van een VW bus een geldverslindend monster worden. VW bussen kunnen namelijk fantastisch roesten.

Daarom is de controle op roest een heel belangrijke zaak, wil je een Volkswagen bus opknappen of ombouwen tot bijvoorbeeld een camper, bekijk dan eerst of het financieel te doen is. Zo’n busje lijkt een eenvoudig, simpel voertuig maar moet je meer zaken aanpakken zoals een totale revisie dan wordt het een dure grap.

Vermogen VW Bus

Daarnaast is het soms nodig om een zwaardere of nieuwer motorblok in te bouwen. Besluit je een VW bus om te bouwen tot camper hou dan rekening met het volgende. In het buitenland is het landschap niet altijd vlak en zul je zo nu en dan de berg omhoog moeten met alles wat je meesleept. Je ziet dan als medeweggebruiker geregeld oude VW Camperbusjes, loeiend in de tweede versnelling tegen een helling op kruipen. Een VW camper bus met een recent 1600 cc blok moet dit echter wel aankunnen.

Heb jij een VW Camper busje en wil je jouw Camper goed verzekeren? Klik dan hier.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.