Wat is Roy data?
Roy data is een datasysteem waar verzekeraars de opgebouwde schadevrije jaren van hun verzekerden vastleggen. De schadevrije jaren wordt in Roy data gezet op het moment dat je de auto of camperverzekering stop zet. Als je later weer een verzekering aanvraagt voor je camper of een ander voertuig, dan moet je bij het aangaan van deze nieuwe verzekering je schadevrije jaren opgeven. De nieuwe verzekeraar gaat bij tijdens het accepteren van de aanvraag, Roy data checken of de opgegeven schadevrije overeenkomen met die in het systeem.
Waarom Roydata?
- Als je de royementsverklaring kwijtraakt, raak je de schadevrije jaren niet kwijt
- Roy data is sneller en gemakkelijker
- Het is niet meer nodig om de papieren royementsverklaring in te sturen.
Schadevrije jaren opvragen bij Roy data
Schadevrije jaren kun je alleen opvragen bij in het Roydata systeem wanneer je oude motor of autoverzekering is beëindigd. Je kunt de opgebouwde schadevrije jaren maar op één verzekering tegelijk gebruiken. Er zijn hierop wel uitzonderingen zoals het Bonusplan. Je kunt je eigen gegevens opvragen via de website van stichting EPS (www.seps.nl).
Meestal duurt het een paar dagen voordat de verzekeraar je schadevrije jaren registreert in Roydata. Als je schadevrije jaren moet opgeven aan de verzekeraar is vaak de snelste manier om deze op te vragen bij je vorige verzekeraar of tussenpersoon. De schadevrije jaren staan meestal ook vermeld op de beëindigde polis.
Wanneer zijn er geen schadevrije jaren bekend in Roy-data?
De schadevrije jaren staan niet in Roydata in de volgende gevallen:
- De vorige verzekeraar is niet aangesloten bij Roy data. In dat geval krijg je een originele royementsverklaring van deze verzekeraar en deze stuur je naar je nieuwe verzekeraar. Op de verklaring staan de schadevrije jaren en in de meeste gevallen is deze drie jaar geldig.
- De auto of camper wordt als oldtimer verzekerd. Met een oldtimerverzekering bouw je geen schadevrije jaren op.
- Je vorige verzekeraar heeft de schadevrije jaren nog niet in de database gezet. In dat geval kun je contact opnemen met de oude verzekeraar of tussenpersoon.
- Je bent verhuisd of de verzekering komt op een andere naam. Neem in dat geval contact op met de nieuwe verzekeraar.
- Je hebt een leaseauto in gebruik gehad. De schadevrije jaren van een leaseauto worden niet in Roydata gezet. Vraag in dat geval een leaseverklaring op en stuur deze naar de nieuwe verzekeraar.
- Je hebt de vorige verzekering meer dan *drie jaar geleden opgezegd. De schadevrije jaren hebben hun geldigheid verloren.
*De verzekeringsmaatschappijen waar wij bij zijn aangesloten houden een geldigheid aan van schadevrije jaren van drie jaar. Er bestaan verzekeraars die maximaal één jaar aanhouden, dat betekent dat je de opgebouwde schadevrije jaren kwijt kan raken als je één jaar of langer geen verzekering hebt. Laat je dus altijd goed informeren.