Roy data

Update per 1 juli 2024

Het huidige Roy data systeem wordt in stapjes overgezet naar het nieuwe Schade Vrije Jaren Systeem;

Wat verandert er?

Verzekeraars zijn gewend schadevrije jaren van klanten zelf te berekenen en te registreren in Roy-data, het huidige systeem. Vanaf 1 juli 2024 ondergaat dit proces een significante verandering. Het nieuwe schadevrije jaren-systeem (SVJ-systeem) zal de berekening centraal afhandelen, waardoor het transparanter wordt en altijd en overal toegankelijk voor zowel klant als verzekeraar. Dit betekent dat bij een offerte aanvraag of premieberekening direct het juiste aantal schadevrije jaren kan worden ingevoerd.

Wat blijft ongewijzigd?

Verzekeraars behouden de volledige vrijheid in hoe zij schadevrije jaren gebruiken bij het bepalen van premies en de opbouw van de Bonus/Malus-ladder. Het nieuwe systeem geeft enkel de zuivere schadevrije jaren weer.

Wat zijn de voordelen van het nieuwe Schade Vrije Jaren Systeem?

Het SVJ-systeem maakt de opbouw van schadevrije jaren eenvoudiger en transparanter. Het berekent deze jaren op basis van events die verzekeraars aanleveren op één centrale plek. Zowel klant als verzekeraar kan altijd en overal inzicht krijgen in het juiste aantal schadevrije jaren. Klanten kunnen deze inzage verkrijgen bij een offerte aanvraag of premieberekening via postcode, huisnummer en geboortedatum. Het systeem hanteert het ‘first time right’-principe, waardoor de polis niet na ingangsdatum meer hoeft te worden gewijzigd.

De overgang van Roy-data naar het nieuwe systeem gebeurt stapsgewijs, waarbij Roy-data uiteindelijk in juli 2026 definitief wordt stopgezet.

Wat is Roy data?

Roy data is een datasysteem waar verzekeraars de opgebouwde schadevrije jaren van hun verzekerden vastleggen. De schadevrije jaren wordt in Roy data gezet op het moment dat je de auto of camperverzekering stop zet. Als je later weer een verzekering aanvraagt voor je camper of een ander voertuig, dan moet je bij het aangaan van deze nieuwe verzekering je schadevrije jaren opgeven. De nieuwe verzekeraar controleert tijdens het acceptatieproces van de aanvraag roy-data of de opgegeven schadevrije overeenkomen met die in het systeem.

Waarom Roydata?

  • Als je de royementsverklaring kwijtraakt, raak je de schadevrije jaren niet kwijt
  • Roy data is sneller en gemakkelijker
  • Het is niet meer nodig om de papieren royementsverklaring in te sturen.

Schadevrije jaren opvragen bij Roy data

Schadevrije jaren kun je alleen opvragen bij in het Roydata systeem wanneer je oude motor of autoverzekering is beëindigd. Je kunt de opgebouwde schadevrije jaren maar op één verzekering tegelijk gebruiken. Er zijn hierop wel uitzonderingen zoals het Bonusplan. Je kunt je eigen gegevens opvragen via de website van stichting EPS (www.seps.nl).

Meestal duurt het een paar dagen voordat de verzekeraar je schadevrije jaren registreert in Roydata. Als je schadevrije jaren moet opgeven aan de verzekeraar is vaak de snelste manier om deze op te vragen bij je vorige verzekeraar of tussenpersoon. De schadevrije jaren staan meestal ook vermeld op de beëindigde polis.

Wanneer zijn er geen schadevrije jaren bekend in Roy-data?

De schadevrije jaren staan niet in Roydata in de volgende gevallen:

  • De vorige verzekeraar is niet aangesloten bij Roy data. In dat geval krijg je een originele royementsverklaring van deze verzekeraar en deze stuur je naar je nieuwe verzekeraar. Op de verklaring staan de schadevrije jaren en in de meeste gevallen is deze drie jaar geldig.
  • De auto of camper wordt als oldtimer verzekerd. Met een oldtimerverzekering bouw je geen schadevrije jaren op.
  • Je vorige verzekeraar heeft de schadevrije jaren nog niet in de database gezet. In dat geval kun je contact opnemen met de oude verzekeraar of tussenpersoon.
  • Je bent verhuisd of de verzekering komt op een andere naam. Neem in dat geval contact op met de nieuwe verzekeraar.
  • Je hebt een leaseauto in gebruik gehad. De schadevrije jaren van een leaseauto worden niet in Roydata gezet. Vraag in dat geval een leaseverklaring op en stuur deze naar de nieuwe verzekeraar.
  • Je hebt de vorige verzekering meer dan *drie jaar geleden opgezegd. De schadevrije jaren hebben hun geldigheid verloren.

*De verzekeringsmaatschappijen waar wij bij zijn aangesloten houden een geldigheid aan van schadevrije jaren van drie jaar. Er bestaan verzekeraars die maximaal één jaar aanhouden, dat betekent dat je de opgebouwde schadevrije jaren kwijt kan raken als je één jaar of langer geen verzekering hebt. Laat je dus altijd goed informeren.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *