Roettax

Er zijn al brieven verstuurd door de Belastingdienst aan eigenaren van campers met een dieselmotor. In de brief staat  dat er met ingang van 1 januari 2020 een toeslag, op hun motorrijtuigenbelasting wordt geheven.

Deze toeslag wordt de roettax of fijnstof toeslag genoemd. De maatregel is bedoeld om fijnstof in de lucht te verminderen. Fijnstof uitstoot wordt beschouwd als schadelijk voor de gezondheid en voor het milieu.

Het is een toeslag bovenop de wegenbelasting van maar liefst 15%. Bij een gemiddelde camper betaal je dan zo’n € 150,- per jaar meer. Voor personenwagens en bestelwagens is het bedrag van die toeslag in de regel hoger dan bij campers. Bij campers wordt er wel rekening gehouden met het bijzonder tarief. Heb je dus een kwart tarief dan is de fijnstoftoeslag ook een kwart.

Deze roettax wordt in rekening gebracht bij eigenaren van diesels die:

  • Meer dan 5 mg fijnstof per kilometer uitstoten
  • Meer dan 10 mg per kW uur uitstoten
  • Geen roetfilter (meer) hebben
  • Die een retrofit (achteraf gemonteerd) roetfilter hebben
  • Een eerste toelatingsdatum van vóór 01 september 2009 hebben waarbij de uitstoot waardes niet bij de RDW zijn geregistreerd

Je kunt de uitstoot waardes vinden op de site van de RDW.

De oldtimer campers blijven voor alsnog buiten schot. Het gaat dan om campers die ouder zijn dan 40 jaar. Er zijn wel meldingen binnengekomen van eigenaren die bericht hebben gehad van een toeslag. Deze schijnen dus onterecht te zijn verstuurd. Het neemt echter niet weg dat ook deze Campers in de toekomst worden belast met deze Roettax.

Hoe je toch kosten kunt besparen

Maak een berekening voor de camperverzekering. Het is verstandig om elke 3 jaar te checken of je niet te veel betaalt voor je camperverzekering. Klik hier voor een vrijblijvende berekening.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.