Tips op reis

Tips op reis voor veiligheid en bescherming

De kans dat je tijdens de vakantie te maken krijgt met een onveilige situatie is erg klein. desalniettemin moet je zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat. Op deze pagina lees je tips die je helpen veilig op reis te gaan. We beginnen met een belangrijkste tip: Kijk voor de beste reisvoorbereiding ook op MyTravelPlanner.  

Hoe is het gesteld met de veiligheid van het vakantieland? 
Kijk op Reisadviezen | Nederland Wereldwijd voor het meest recente reisadvies. Een andere nuttige website is:
Vakantie en reizen | Rijksoverheid.nl

Reis je door een gebied waar het (politiek) onrustig is?
Check dan regelmatig het nieuws en download de BZ Reisadviesapp. Met deze app van het ministerie van Buitenlandse Zaken heb je altijd de contactgegevens van de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat bij de hand. En met de notificaties bent je altijd op de hoogte van veranderingen in het reisadvies van de bestemming.

Maak je bij calamiteit extra kosten? En wil je dit vergoed hebben via je reisverzekering?
Bel dan altijd eerst met de Hulplijn/alarmcentrale.  Extra onvoorziene kosten komen alleen voor vergoeding in aanmerking als die zijn gemaakt in overleg met en na toestemming van de ASR alarmcentrale, of SOS-International.

Is er een actuele gebeurtenis die invloed heeft op je reis, zoals een virusuitbraak of extreme weeromstandigheden waardoor het vliegtuig niet vertrekt?
In zo’n geval beschrijft de maatschappij wat de gevolgen zijn voor de verzekering en vergoeding als je bijvoorbeeld wilt annuleren. Kijk dan altijd op de website van de desbetreffende camper verzekeraar.

Sla belangrijke nummers op in je telefoon. Of download de Hulp op reis app. Daarmee heb je de nummers van alle Nederlandse alarmcentrales bij de hand.

Wat moet je doen als je een dokter nodig hebt? 
Als je een arts nodig heeft in het buitenland, raden wij aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de Alarmcentrale (+31 20 6515 777). Onze collega’s daar kunnen jou verwijzen naar een goede arts in de buurt van het vakantieadres. Neem altijd je zorgverzekeringspas mee op reis, want daarmee bewijs je dat je verzekerd bent voor medische hulp binnen Europa. Waarschijnlijk staat er op je zorgpas “European Health Insurance Card” of het symbool daarvoor. Zo niet, dan kun je een formulier van de zorgverzekeraar aanvragen waarop staat dat je voor medische kosten verzekerd bent in Europa. Laat familie en reisgenoten ook weten waar je verblijft.