Tips op reis

Tips op reis, veiligheid voorop.

De kans dat je tijdens de vakantie te maken krijgt met een onveilige situatie is erg klein. Maar nu alles zo onzeker is. Moet je zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat. Op deze website staat allerlei informatie, zodat je goed voorbereid op reis gaat. Tip: kijk voor de beste reisvoorbereiding ook op MyTravelPlanner.  

Hoe is de veiligheidssituatie in het land van bestemming? 
Kijk op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen voor het meest recente reisadvies. Andere handige websites zijn:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-in-het-buitenland

Reis je door een gebied waar het (politiek) onrustig is?
Check dan regelmatig het nieuws en download de BZ Reisadviesapp. Met deze app van het ministerie van Buitenlandse Zaken heb je altijd de contactgegevens van de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat bij de hand. En met de notificaties bent je altijd op de hoogte van veranderingen in het reisadvies van de bestemming.

Is het nodig om bij een calamiteit  extra kosten te maken? En wil je dat de reisverzekering hiervoor een vergoeding verstrekt?
Bel dan altijd eerst met de Hulplijn/alarmcentrale.  Extra onvoorziene kosten komen alleen voor vergoeding in aanmerking als die zijn gemaakt in overleg met en na toestemming van de Europeesche Hulplijn, of SOS-International.

Is er een actuele gebeurtenis die invloed heeft op je reis? Bijvoorbeeld de uitbraak van een virus of extreme weeromstandigheden waardoor het vliegtuig niet vertrekt?
In zo’n geval beschrijft de maatschappij wat de gevolgen zijn voor de verzekering en vergoeding als je bijvoorbeeld wilt annuleren. Dit kun je vinden onder Veelgestelde Vragen.

Even checken, heb je belangrijke hulpnummers bij de hand voor het geval dat?
Sla belangrijke nummers op in je telefoon. Of download de Hulp op Zak-app. Daarmee heb je de nummers van alle Nederlandse alarmcentrales bij de hand.

Wat moet je doen als je een dokter nodig hebt? 
Als je een arts nodig heeft in het buitenland, raden wij aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de Europeesche hulplijn (+31 20 6515 777). Onze collega’s daar kunnen jou verwijzen naar een goede arts in de buurt van het vakantieadres. Neem altijd je zorgverzekeringspas mee op reis, want daarmee bewijs je dat je verzekerd bent voor medische hulp binnen Europa. Waarschijnlijk staat er op je zorgpas “European Health Insurance Card” of het symbool daarvoor. Zo niet, dan kun je een formulier van de zorgverzekeraar aanvragen waarop staat dat je voor medische kosten verzekerd bent in Europa. Laat familie en reisgenoten ook weten waar je verblijft.