Tips op reis

Tips op reis voor veiligheid en bescherming

Hoewel de kans op een onveilige situatie tijdens je vakantie relatief klein is, is het desondanks heel belangrijk om grondig voorbereid op reis te gaan.

5 tips voor veilig reizen

  1. Houd belangrijke documenten gescheiden: Maak kopieën van je paspoort, identiteitsbewijs, creditcards en andere belangrijke documenten. Bewaar de kopieën op een aparte locatie, zoals in je koffer of bij een reisgenoot, om kans op verlies of diefstal te verkleinen.
  2. Wees op de hoogte van lokale wetten en gewoonten: Voordat je naar een nieuwe bestemming reist, informeer jezelf over de lokale wetten en culturele gebruiken. Respecteer de plaatselijke normen en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van eventuele veiligheidsrisico’s of specifieke richtlijnen voor reizigers.
  3. Houd contact met thuisbasis: Laat vrienden of familie weten waar je bent en hoe ze je kunnen bereiken. Regelmatig contact met het thuisfront helpt niet alleen in verbinding te blijven, maar kan ook van pas komen in noodgevallen.
  4. Zorg voor reisverzekering: Een goede reisverzekering biedt dekking voor onverwachte gebeurtenissen zoals medische noodgevallen, reisonderbrekingen of verlies van bagage. Controleer van  te voren de dekking van je verzekering en zorg ervoor dat deze aansluit bij je reis.
  5. Bewaar geld en waardevolle spullen veilig: Draag niet te veel contant geld bij je. Bewaar geld en waardevolle spullen zoals sieraden in een kluis op je accommodatie en wees alert op zakkenrollers. Gebruik bijvoorbeeld een reisgeldriem voor extra veiligheid.
Hoe weet je of het veilig is in een vakantieland?

Kijk op Reisadviezen | Nederland Wereldwijd voor het meest recente reisadvies. Een andere nuttige website is:
Vakantie en reizen | Rijksoverheid.nl

Reis je door een gebied waar het (politiek) onrustig is?

Check dan regelmatig het nieuws en download de BZ Reisadviesapp. Met deze app van het ministerie van Buitenlandse Zaken heb je altijd de contactgegevens van de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat bij de hand. En met de notificaties bent je altijd op de hoogte van veranderingen in het reisadvies van de bestemming.

Maak je bij een calamiteit extra kosten? En wil je dit claimen op je reisverzekering?

Bel dan altijd eerst met de Hulplijn/alarmcentrale.  Extra onvoorziene kosten komen alleen voor vergoeding in aanmerking als die zijn gemaakt in overleg met en na toestemming van de ASR alarmcentrale, of SOS-International. Sla belangrijke nummers op in je telefoon. Of download de Hulp op reis app. Daarmee heb je de nummers van alle Nederlandse alarmcentrales bij de hand.

Ben ik verzekerd als er acuut wat gebeurd op reis, zoals een virusuitbraak of extreme weersomstandigheden?

In zo’n geval beschrijft de verzekeraar wat de gevolgen zijn voor de verzekering en vergoeding als je bijvoorbeeld wilt annuleren. Kijk dan voor het laatste nieuws op de website van de desbetreffende camper verzekeraar.

Wat doe je als je een dokter nodig hebt? 

Als je een arts nodig heeft in het buitenland, raden wij aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de Alarmcentrale (+31 20 6515 777). Onze collega’s daar kunnen jou verwijzen naar een goede arts in de buurt van het vakantieadres. Neem altijd je zorgpas mee op reis, want daarmee bewijs je dat je verzekerd bent voor medische hulp binnen Europa. Waarschijnlijk staat er op je zorgpas “European Health Insurance Card” of het symbool daarvoor. Zo niet, dan kun je een formulier van de zorgverzekeraar aanvragen waarop staat dat je voor medische kosten verzekerd bent in Europa.

In welke situatie moet ik schade claimen op de camperverzekering of op de reisverzekering?

Wij adviseren om de reisverzekering onder te brengen bij dezelfde verzekeraar als de camper. Dus heb je de camperverzekering bij Unigarant afgesloten, sluit ook de reisverzekering bij hen af. Hetzelfde geld voor de camperverzekering van ASR. In dat geval kun je ook gebruik maken van dezelfde alarmcentale. De alarmcentrale is 24 uur per dag bereikbaar en zij helpen je met alle schade. Als duidelijk is dat je de schade op de camperverzekering kan claimen, en je bent alleen WA verzekerd, maak dan gebruik van de Directe schadeafhandeling.


Gerelateerd: Ultieme Campervakantie