Camper verhuren, goed idee?

Kamperen wint jaar na jaar aan populariteit in Nederland, maar lang niet iedereen heeft zin om zich te verbinden aan vaste kosten zoals motorrijtuigbelasting. Als je nog twijfelt over de aanschaf van een camper, kan het huren van een camper een eerste optie zijn. Dit stelt je in staat om te kijken of kamperen met een camper iets voor jou is voordat je besluit er mogelijk één aan te schaffen. Vervolgens lijkt verhuren dan weer een mooie mogelijkheid om enige kosten te dekken.

Zelf je camper verhuren?

Als je er over nadenkt om je camper te verhuren, let dan goed op, er zijn ook nadelen bij het verhuren van je camper.

Het is verstandig om de camper te verhuren via een platforms zoals Goboony en Camptoo, je hebt bij deze verhuurplatforms ook mogelijkheden om de camperverzekering voor verhuur te regelen. Nadeel is dat je een gedeelte van de inkomsten moet afdragen aan deze platforms. Het is alleen mogelijk om je camper particulier te verhuren. Particuliere verhuur houdt in dat je de camper een aantal keren per jaar kan verhuren zonder dat je het doel hebt om winst te maken. De bedoeling is om een gedeelte van de kosten te drukken.

Camper verhuren, hoe zit dat met de verzekering?

Ga je nu voor het eerst verhuren? Let dan op: De camper verzekeraar legt vaak aanvullende voorwaarden op. Er komt een verhuurclausule op de polis. Daarmee komen bepaalde voordelen te vervallen zoals bijvoorbeeld het gebruiken van de schadevrije jaren van de autoverzekering voor de camperverzekering. Hierdoor is de startpremie vaak hoog, vraag je dus af of verhuren wel financiële voordelen voor jou heeft. Ook geldt er vaak een verhoogd eigen risico en kunnen waarde garanties zoals de nieuwwaarde- en de aankoopwaarde garantie komen te vervallen bij verhuur.

Nadelen

Stel dat de huurder schade veroorzaakt met de camper dan kan dit ten koste gaan van schadevrije jaren van de verhuurder. De verzekeringnemer krijgt de schades veroorzaakt door de huurder, geregistreerd. Als dit een huurder is die je niet kent dan weet je van te voren niet hoe rijvaardig de huurder is en hoe de huurder met jouw camper omgaat. Belangrijk is om dit goed verzekerd te hebben. Het verhuren van de camper levert dus niet altijd hetgeen op wat je ervan verwacht. Heb je een camperverzekering afgesloten en denk je er over na om te gaan verhuren, overleg dit altijd met de verzekeraar, daarna kun je beoordelen of de nadelen opwegen tegen de voordelen.

1 reactie

  1. Vincent Rondwijk op zegt:

    Goed om te weten waar ik op moet letten bij het afsluiten van een verzekering voor een camper. We denken er namelijk aan om een camper te kopen. Ook willen we de mogelijkheden onderzoeken om een camper in verschillende seizoenen te huren. Wellicht is dit voordeliger en brengt dit minder werk met zich mee.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de Camperverzekering Camper verhuren, goed idee?