Gordels in Camper

Gordels in Camper en geldige zitplaatsen

Tijdens het rijden in een camper mag je alleen gebruik maken van zitplaatsen die daar ook daadwerkelijk voor zijn bedoeld. Maar hoe weet je welke zitplaatsen geldig zijn? En is een gordel verplicht?

Aantal geldige zitplaatsen camper

Sinds juni 2004 staat er op het kentekenbewijs hoeveel geldige zitplaatsen de camper heeft. Elke geldige zitplaats moet voorzien zijn van een goedgekeurde gordel. Wanneer er wel een geldige zitplaats is, maar deze niet is voorzien van een goedgekeurde gordel, mag deze niet worden gebruikt tijdens het rijden.

Wanneer je een kentekenbewijs hebt dat is uitgegeven vóór juni 2004, dan staat het aantal zitplaatsen niet op het kentekenbewijs. In dat geval mogen tijdens het rijden alle zitplaatsen worden gebruikt die voorzien zijn van een gordel. Het komt geregeld voor dat oudere campers wel zitplaatsen hebben die bedoeld zijn voor gebruik tijdens het reizen, maar dat deze niet zijn voorzien van gordels. Dit was vroeger namelijk niet verplicht. Voor campers die na 21 januari 2014 in het verkeer zijn gekomen, geldt dat de zitplaatsen in de breedterichting gepositioneerd moeten zijn. Zitplaatsen in de lengterichting mogen niet meer benut worden.

Is een gordel verplicht?

Of een gordel in een camper verplicht is, hangt van af van de leeftijd van de kampeerauto en of de camper een personenauto is of een bedrijfsauto. Dit zie je aan het kenteken en is terug te vinden op het kentekenbewijs. Een gordel is niet verplicht als deze voor 1-1-1971 in het verkeer is gebracht. In dat geval mag de camper origineel blijven en mag je zonder gordel alle zitplaatsen gebruiken die aanwezig zijn. Vanaf 1971 tot 2000 zijn de zitplaatsen in de lengterichting nog te benutten zonder gordel. Zitplaatsen die naar voren of naar achteren zijn gericht zijn wel gordelplichting.

In het buitenland gelden andere regels met betrekking tot de gordel dan in Nederland. Als uitgangspunt kun je hier aanhouden dat de plaats van de gordel wordt bepaald door Nederlandse eisen en het gebruik van de gordel wordt bepaald door buitenlandse voorschriften. Wat overal geldt is dat er maximaal één persoon mag worden vervoerd per gordel.

Zorg ervoor dat de camper goed is verzekerd. Via deze site kan je gemakkelijk de premie berekenen. Zo kan je met een gerust hart, veilig de weg op.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de Camperverzekering Gordels in Camper