Gordels in Camper

Gordels in Camper en geldige zitplaatsen

Tijdens het rijden in een camper mag je alleen gebruik maken van zitplaatsen die daar ook daadwerkelijk voor zijn bedoeld. Maar hoe weet je welke zitplaatsen geldig zijn? En is een gordel verplicht?

Aantal geldige zitplaatsen camper

Sinds juni 2004 staat er op het kentekenbewijs hoeveel geldige zitplaatsen de camper heeft. Elke geldige zitplaats moet voorzien zijn van een goedgekeurde gordel. Wanneer er wel een geldige zitplaats is, maar deze niet is voorzien van een goedgekeurde gordel, mag deze niet worden gebruikt tijdens het rijden.

Wanneer je een kentekenbewijs hebt dat is uitgegeven vóór juni 2004, dan staat het aantal zitplaatsen niet op het kentekenbewijs. In dat geval mogen tijdens het rijden alle zitplaatsen worden gebruikt die voorzien zijn van een gordel. Het komt soms voor dat oudere campers wel zitplaatsen hebben die bedoeld zijn voor gebruik tijdens het reizen, maar dat deze niet zijn voorzien van gordels. Dit was vroeger namelijk niet verplicht.

Is een gordel verplicht?

Of een gordel in een camper verplicht is, hangt van een aantal aspecten af. De leeftijd speelt een grote rol en bij een kampeerauto is het ook nog de vraag of de camper gebaseerd is op een personenauto of op een bedrijfsauto. Dit zie je aan het kenteken of is terug te vinden op het kentekenbewijs.

In het buitenland gelden andere regels met betrekking tot de gordel dan in Nederland. Als uitgangspunt kun je hier aanhouden dat de plaats van de gordel wordt bepaald door Nederlandse eisen en het gebruik van de gordel wordt bepaald door buitenlandse voorschriften. Wat echter overal geldt is dat er maximaal één persoon mag worden vervoerd per gordel.

Het advies is dan ook: op elke zitplaats met gordel vervoer je maximaal één persoon.

Zorg ervoor dat de camper goed is verzekerd. Via deze site kan je gemakkelijk een premie berekenen. Zo kan je met een gerust hart de weg op.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

de Camperverzekering Gordels in Camper