Caravan en Camperstalling

10 Tips voor het stallen van je caravan of camper

Het vakantieseizoen is voorbij, en dat betekent dat het tijd is om je caravan naar de stalling te brengen. Maar hoe kies je de juiste caravan of camperstalling en waar moet je aan denken als je je caravan of camper winterklaar maakt en achterlaat? Met deze 10 tips zorg je ervoor dat je niets over het hoofd ziet.

1. Controleer of je caravan / camper is verzekerd in de stalling

Je mag erop vertrouwen dat je caravan veilig staat in de stalling, maar het is altijd verstandig om een caravanverzekering af te sluiten. Dit beschermt je niet alleen tegen diefstal, maar voorkomt ook mogelijke geschillen over schade. Neem de polisvoorwaarden van je verzekering grondig door, zodat je weet aan welke veiligheidseisen de stalling moet voldoen en of je caravan of camper verzekerd is tijdens de stalling. Als het om een camper gaat, en je hebt de camper geschorst, controleer dan of op de camperverzekering, de risico’s  brand en diefstal zijn verzekerd. Laat je adviseur om de 3 jaar een vergelijking maken.

2. Kies voor een overdekte winterstalling

Een overdekte winterstalling is de beste keuze voor je caravan en camper. Hoewel je de caravan buiten kunt stallen, kan deze aanzienlijke schade oplopen door regen, sneeuw en hagel. Bovendien is UV-straling schadelijk voor de rubberen afdichtingen, ramen, stickers en banden van de caravan. Als je een vaste kampeerplek in het buitenland hebt en jaarlijks met de caravan reist, overweeg dan een overdekte stalling ter plaatse. Als je de caravan toch buiten wilt stallen, denk dan aan het gebruik van een caravanhoes om je ‘huis op wielen’ te beschermen.

3. Vergelijk de kosten van verschillende stallingsplaatsen

De kosten voor het stallen van een caravan of camper kunnen sterk variëren. Neem de tijd om de prijzen van verschillende stallingsplaatsen te vergelijken. De tarieven zijn afhankelijk van het type kampeermiddel en de grootte ervan. Let erop dat sommige stallingen per strekkende meter rekenen, terwijl andere per vierkante meter factureren. Bovendien is een caravan en camperstalling in drukbevolkte gebieden zoals de Randstad en rond grote steden vaak duurder dan in landelijke gebieden zoals Groningen, Friesland en Overijssel. Een vergelijking loont dus altijd!

Tip: Controleer altijd hoe vaak je toegang hebt tot je caravan of camper voor het standaardtarief. Het kan duurder zijn als je vaker wilt langskomen.

4. Aftappen van waterleiding en boiler

Het is van cruciaal belang om de waterleiding en de boiler van je caravan leeg te laten lopen. Dit voorkomt vorstschade, bacteriegroei en aanslag. Gebruik hiervoor speciale aftapkraantjes volgens de instructies in het caravanhandleiding of bekijk de video van de ANWB voor een demonstratie.

5. Veilige opslag van gasflessen

Gasflessen moeten thuis of in een speciale opslagruimte bij de caravan of camperstalling worden bewaard. Bedek de gasdrukregelaar met een plastic zak om verontreiniging van de gasleiding te voorkomen.

6. Opslag van verschillende typen accu’s

De meeste caravans hebben tegenwoordig een mover met een accu. Als het een volledig opgeladen lichtgewicht lithium-ion accu is, kan deze eventueel in de caravan blijven. Dit geldt ook voor een gel-accu. Een zware loodaccu moet de hele winter aan een druppellader worden gehouden, meestal niet in de stalling. Als het je niet veel extra moeite kost, haal dan de accu (inclusief de lithium- of gel-accu) er gewoon uit. Het kan nooit kwaad.

7. Voorkom “vierkante” caravanbanden

Net als autobanden verliezen caravanbanden na verloop van tijd wat spanning. Als ze zijn gevuld met stikstof, gebeurt dit langzamer. Pomp de banden vlak voordat je de caravan naar de stalling brengt iets harder op (0,2 tot 0,4 bar). Dit helpt voorkomen dat de banden aan de onderkant plat worden door langdurig stilstaan, waardoor de caravan tijdens de eerste rit een beetje kan “huppelen”. Dit verdwijnt meestal na een paar kilometer vanzelf.

8. Grondige reiniging van de caravan/camper

Voordat je de caravan of camper naar de stalling brengt, is het belangrijk om deze zowel van binnen als van buiten grondig schoon te maken. Reinig de koelkast grondig en veeg de kasten en planken af met een vochtige doek. Laat alles goed drogen en houd de koelkastdeur op een kier om schimmel te voorkomen. Voor de buitenkant van de caravan kun je het beste een speciaal schoonmaakmiddel gebruiken. Het inbouwtoilet moet grondig worden gereinigd, en vergeet niet om de watertank en de boiler leeg te maken.

9. Zorg voor voldoende ventilatie

Laat de dakluiken een klein beetje openstaan en houd de horren en gordijnen van de dakluiken en ramen ook open. Dit voorkomt dat ze gaan vervormen of dat de spiraalveren van de rollo’s hun veerkracht verliezen. Zet de bankkussens rechtop en laat de kastdeurtjes op een kier staan.

10. BOVAG-onderhoudsbeurt om de twee jaar

Laat elke twee jaar een BOVAG Caravan Onderhoudsbeurt uitvoeren. Op die manier ben je er zeker van dat het noodzakelijke onderhoud wordt uitgevoerd door experts, en je krijgt drie maanden garantie op reparaties. Een keuringssticker met de datum herinnert je aan de laatste inspectie.

Lees ook: Tips op reis

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de Camperverzekering Caravan en Camperstalling